You are currently viewing Obilježavanje 210. godišnjice rođenja Petra II Petrovića Njegoša i crnogorskog praznika kulture

Obilježavanje 210. godišnjice rođenja Petra II Petrovića Njegoša i crnogorskog praznika kulture

Na današnji dan, 13. novembra obilježavano crnogorski praznik kulture, 210 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša, crnogorskog vladike i gospodara, pjesnika, književnika i filozofa.

🖋️U znak sjećanja naša Anja Gardašević je napisala tekst posvećen Njegošu.

Njegošev dan, crnogorski praznik kulture obilježava se 13. novembra, na rođendan vladike, pjesnika i vladara Crne Gore Petra II Petrovica Njegoša.
Za života poznat kao vladika Rade, predstavlja jednu od najvažnijih ličnosti crnogorske istorije. Kada govorimo o Njegošu često je potrebno razgraničiti njega kao književnika i njega kao vladara. U svoju krševitu  i malu Crnu Goru kao vladar se trudio da  unese odlike modernih država  i da donese sve što je u velikim evropskim gradovima moglo da se nadje, pa je iz Sankt Peterburga 20. Januara 1834. Godine dopremio štampariju, kasnije i sto za bilijar, po kome je i Biljarda dobila ime, oko kojeg su se odvijali najvažniji djelovi političkog života za vrijeme Petra II Petrovića Njegoša. Od alata za kovanje novca, fotografskih uređaja, štampanja knjiga i zbornika trudio se da donese nešto bolje i modernije za svoj narod.
Njegoš kao književnik je bio i ostao vječita inspiracija, koja je kao takva i dan danas ostala jedna oblast koja nikad neće biti potpuno razjašnjena ma koliko djela i radova o Njegošu i njegovim djelima bude objavljeno. 
Za njegova djela slobodno možemo reći da nisu ograničena ni misaono, a ni prostorno i da kao takva i dan danas podstiču na razmišljanje kako o životu tako i o državi, što možemo nadovezati na onu ,, blago onome ko dovijeka živi , imao se rašta i roditi’’. 
Na današnji dan imamo priliku da se kroz ovaj kulturni praznik osvrnemo na njegova najpoznatija djela ,,Gorski vijenac’’ , ,,Luča mikrokozma’’, ,,Lažni car Šćepan Mali’’ i mnoga druga i na taj način se barem jednom godišnje osvrnemo na kulturološko nasljeđe Crne Gore i kroz jedan od stihova iz Gorskog vijenca donesemo univerzalan zaključak o  zaostavštini koju je Petar II Petrović Njegoš Crnoj Gori ostavio:

,,Pokoljenje za pjesnu stvoreno
vile će se grabit o vjekove
da vam vjence dostojne sapletu
vaš će primjer učiti pjevača
kako treba s besmrtnošću zborit.’’