You are currently viewing MAPSS obilježava Međunarodni dan solidarnosti

MAPSS obilježava Međunarodni dan solidarnosti

„Jedinstvo se kuje u loncu zajedničke borbe. Solidarnost je oružje ljudi i zajedno gradimo svijet u kome nepravda nema utočište. “

Nelson Mandela

Međunarodni dan ljudske solidarnosti se obilježava 20. decembra svake godine radi promovisanja jedinstva i solidarnosti, naglašavajući važnost zajedničkog rada na iskorijenjavanju siromaštva, nejednakosti i drugih globalnih izazova. Predstavlja priliku da se podsjetimo koliko je važno podržavati jedni druge jer je solidarnost osnov za izgradnju boljeg, pravednijeg i ujedinjenijeg svijeta.

Ovaj dan ima relativno kratku, ali upečatljivu istoriju. Svoje korijene vodi u naporima Ujedinjenih nacija da promovišu osjećaj zajedničke odgovornosti i saradnje među ljudima širom svijeta. Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2002. godine proglasila je „Deklaraciju i program akcije o kulturi mira“ koja je istakla potrebu solidarnosti među različitim kulturama i društvima. Na osnovu toga, 20. decembra 2005. usvojena je rezolucija koja je prepoznala važnost ovog dana koji ima za cilj da podstakne vlade, organizacije i pojedince da rade zajedno na pronalaženju rješenja za zajednička pitanja, podstičući osjećaj jednakosti i kolektivne akcije.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudske solidarnosti, koja se odvijaju na globalnom nivou, organizuju se razni događaji i aktivnosti. Proslave često uključuju kampanje podizanja svijesti, inicijative zajednice, učešće vlade, angažovanje putem medija, razni obrazovni programi kao i međunarodne organizacije. Sveobuhvatna tema ovih događaja je međunarodna saradnja za opšte dobro, a cilj je da odjekuju na međunarodnom nivou.

Neki od principa Medjunarodnog dana ljudske solidarnosti su: jedinstvo u različitosti koje naglašava poštovanje porijekla i perpektiva; promocija humanitarnih vrijednosti koja ističe važnost empatije, saosjecanja i solidarnosti; globalno građanstvo gdje pojedinci doprinose pozitivnim promjenama na način što se povezuju sa drugima.

Crna Gora doprinosi obilježavanju solidarnosti na različite načine. Na primjer: volonterski rad, humanitarne akcije, podrška ugroženim grupama i slično. Decembra 2021. godine, studentkinje programa za predškolsko obrazovanje obilježile su Medjunarodni dan ljudske solidarnosti donacijom novogodišnjih paketića za djecu romske i egipćanske popukacije.

Ove godine je nizom događaja simbolično obilježen Međunarodni dan solidarnosti sa palestinskim narodom, 29. novembra. Obilježavanje je počelo ceremonijom sadnje maslinovog stabla kod spomenika Ivana Crnojevića, u parku kod Gimnazije u Podgorici. Maslina je izvor života, simbol kako crnogorske tako i palestinske tradicije, te sinonim hrabrosti i istrajnosti jednog naroda. Te noći, most Milenijum u Podgorici bio je u bojama zastave Palestine.

Prilagođavajući se novim trendovima, angažujući različite zainteresovane strane i zadržavajući fokus na svojim osnovnim principima, Međunarodni dan ljudske solidarnosti je spreman da nastavi da oblikuje budućnost u kojoj je kolektivna akcija sastavni dio rješenja složenih izazova sa kojima se čovječanstvo suočava.

Tekst pripremila: Aleksandra Ljuljdjuraj